sväng in på en rastplats, stäng av motorn, gå ned till stranden, ta ett bad, spring dig varm, låt solen torka ditt skinn, fyll munnen med blåbär, smid om den ena bilnyckeln till metkrok och den andra till synål

tisdag 29 mars 2011

Prova för en längre tid ett liv som är nära det liv där vår art utformades.

Rolf Lindstein:
Det hela är mycket enkelt och kan göras av nästan vem som helst nästan gratis.
Läs förslagen nedan hur det kan gå till, men först lite motivation:

Varför?
Se det så här för att förstå varför det vore värdefullt att för en tid väcka upp och pröva sina automatiska instinkter och funktioner i en omgivning där de verkligen fungerar:
Visst skulle det vara intressant för en fisk att testa att leva i vatten en vecka för att känna hur dess medfödda simförmåga fungerar?
Nog skulle en korp som jobbar som flygpilot ha viss glädje av att som omväxling känna sina egna inbyggda vingar fungera automatiskt av bara en impuls att flyga iväg?
Skulle den isbjörn som jobbar som oljeprospektör i öknen känna något spira därinne vid en kick offvecka på Grönland?
Skulle det kännas rätt någonstans innerst inne i själen för en höna, som jobbar som äggproducent att få prova på att krafsa efter mask ute i jorden?
Skulle en bananplanta växa bättre ute i tropiskt fuktigt klimat än i vårt torra svala vardagsrum?
Mycket tillspetsat uttryckt är vi fåglar med lossryckta vingpennor, gräshoppor med stukade bakben, träd utan rötter, plantor utan ljus.

Förslag:
Förslag på provapåliv som är rätt nära det ursprungliga för homo sapiens:

Nomadliv: Paddla, ro, vandra med mycket enkel utrustning bland vänner i fin natur. Passa då på att med egen kraft ta er till ett område där ni kan fiska, plocka bär och använda naturen för att göra föremål som behövs. Avsätt så lång tid att de värsta abstinensbesvären hinner gå över och du förnimmer en känsla av att vara en del av naturen. Du blir ett med solens och vädrets rytmer. Testa gärna att jogga, rusa, klättra, spana, smyga, åla, lyfta, balansera, simma, meditera, dansa, sjunga, spela i lagom doser.

Primitivt bondeliv: Odla en trädgård med enkla redskap.
Eller ha ett tältbasläger nära drickbart vatten där du bara lever en tid. Vårt land är fantastiskt till det. Ta med vänner, väderskydd, fina råvaror och enkla redskap så ni kan elda, samla och bereda mat, prata, tälja, sy, göra utflykter.

Nu är det också så att vi en dag kom gående från en kontinent med varmt klimat och en ganska konstant dygnscykel av nära tolv timmar mörker och tolv timmar ljus. Så därför, lev enkelt, mest utomhus i orörd tropisk natur några veckor och känn vad som händer i själen. Effekten är stark. Gå sakta längs en strandlinje vid en tropisk ocean, leta fina snäckor, frökapslar och småföremål. Bejaka hur det förvärvade starka drivet från vårt hemland att oavbrutet jobba för fler och dyrare ägodelar, eller högre position gradvis upplöses i den varma vinden och sköljs bort i vågorna. Simma över myllrande korallrev, få naturlig motion och en samhörighetskänsla med allt levande. Ät mat i vänners lag och allt är fullbordat!
Cykla sen hem och styr upp ditt liv till en enkel ursprunglig livsglad variant.

Vad händer?
När man lever likt nomadiserande naturfolk utförs många av kroppens nödvändigheter samtidigt och automatiskt i lagom doser. Man rör sig, pysslar, ser vacker natur, umgås, lär, tänker, känner, vilar, som i en hopflätad väv. Inte frilagda på rad. Efter en tid tar autopiloten över, man kommer in i ett flyt där allt känns äkta.
Om man är lyhörd och har avsatt tillräcklig tid märker man hur blockerade processer och spontan lust vaknar till liv. En djup avstressande vila inträder. I kroppen börjar blod strömma i kapillärer och reparera celler i försummade muskler och organ, vilket alltid först känns jobbigt, men håll ut. Kropp och själ läker. Immunförsvaret blir starkare.
Man svettas, fryser, får ont och blir trött ibland, men en djupare, meningsfull, varaktig tillfredsställelse infinner sig.
Kort sagt, man spretar med tårna och ler mot solen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar